Helena Telkänranta
Alkuun      Kirjat      Palkinnot      Yhteystiedot
In English
Kanadanhanhia järvellä

Tärkeimmät tähänastiset tiedeviestintäpalkinnot ja palkintoehdokkuudet:

Tiedonjulkistamisen valtionpalkinto 2016. Myöntäjä: Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta. Otteita palkintoperusteluista: ”Eläinten älykkyyden ja tunne-elämän kuvaajan Helena Telkänrannan uusin kirja Millaista on olla eläin? on kiehtova katsaus siihen, mitä eläinten tunnemaailmasta ja älykkyydestä tiedetään. … Millaista on olla eläin? purkaa monia virhekäsityksiä ja kuvaa eläinten käyttäytymistä, aistihavaintoja ja kognitiivisia kykyjä. Kirja antaa hyvän kuvan myös moderneista tutkimusmenetelmistä ja tutkijoiden työskentelystä ja tutkimustyön vaatimasta luovuudesta. … Teos on hyvä lisä ajankohtaiseen keskusteluun eläinten hyvinvoinnista ja eläinten oikeuksista. Se on lisäksi loistava esimerkki siitä, miten uutta tutkimustietoa voidaan kertoa kiinnostavasti lukijaa innostaen ja ilman opettavaista sävyä.”

Tietokirjailijapalkinto 2016. Myöntäjä: Suomen tietokirjailijat ry. Otteita palkintoperusteluista: ”Biologi ja tietokirjailija Helena Telkänrannan erikoisalaa ovat eläinten käyttäytyminen ja mielen toiminnan tutkimus. Hänen kirjansa Millaista on olla eläin? (2015) on saanut loistavan vastaanoton: se on mukaansatempaava teos, joka sopii kenen tahansa luettavaksi. Tiedetoimittaja Telkänranta kirjoittaa selkeästi ja havainnollisesti, ja kutkuttavaa tutkimustietoa eläimistä tarjoaa yleistajuisessa muodossa myös hänen uunituore teoksensa Eläin ja ihminen – Mikä meitä yhdistää? (2016). … Helena Telkänrannassa yhdistyvät tutkijan ote, tiedetoimittajan havainnollisuus ja tietokirjailijan taito esimerkillisellä tavalla.”

Lauri Jäntin palkinto 2016. Myöntäjä: Lauri Jäntin säätiö. Otteita palkintoperusteluista: ”Biologi Helena Telkänrannan Millaista on olla eläin? avaa kiinnostavia ja osin hämmentäviäkin näkymiä eläinten aisteihin, havaintomaailmaan, oivalluskykyyn ja tunteisiin. … Kirja opettaa meitä ymmärtämään eläinten maailmaa ja osoittaa, että olemme itse paljon lähempänä sitä kuin olemme ehkä koskaan luulleetkaan.”

Tieto-Finlandia -ehdokkuus 2015 Myöntäjä: Kirjasäätiö. Otteita ehdokkuuden perusteluista: ”Hyvin harvoin törmää kirjaan, joka muuttaa käsitystä maailmasta jokaisella aukeamalla. Millaista on olla eläin tekee sen. Teos kertoo kiehtovasti, mitä aistivat, ajattelevat ja tuntevat olennot, jotka asuttavat kanssamme tätä planeettaa. Tutkimus on tuoretta ja usein erittäin vaikuttavaa. Kirja on myös hyvä esimerkki siitä, että ollakseen mielenkiintoinen ja hauska sen ei tarvitse tinkiä tieteellisestä tarkkuudesta. Kirjan lukemisen jälkeen luonto-ohjelmia, lemmikkikoiraa, delfinaariota, lintulautaa ja aamiaispekonia katsoo väistämättä ja peruuttamattomasti uudella tavalla.”

Tiedetoimittajapalkinto 2008. Myöntäjä: Suomen tiedetoimittajain liitto. Otteita palkintoperusteluista: ”Helena Telkänranta kirjoittaa ympäristöstä, ilmastosta, Itämerestä, uusista energiaratkaisuista, luonnosta, eläimistä ja niiden hyvinvoinnista. Hän on kirjoittanut näistä asioista jo kauan ennen kuin niistä tuli muotia. Nyt hänen työnsä on entistä tärkeämpää. Telkänranta kirjoittaa tietävästi ja tarkasti. Hän hakee uusinta tietoa ja tarkistaa niiden luotettavuuden huolellisesti. Hän on freelancer, jonka faktoihin ja asiantuntemukseen niin kirjoitusten tilaajat ja lukijat voivat luottaa. Helena Telkänranta on taitava kirjoittaja. Hän hallitsee lauseiden rytmin, varioi sanansa, miettii millä ilmaisuin teksti parhaiten eläisi ja saavuttaisi lukijansa. Hän ei julista vaan antaa asian puhua.”